Kuchnia regionalna.
Grzesiek - 14.04.2009 08:47
" />Czemu nie ma takiego tematu?
Mieszkamy przecież w różnych regionach i mamy różne tradycje i potrawy. Ja swoje korzenie mam w woj. łódzkim, pow. wieluński ale i tu na ¶l±sku jest kilka potraw, które rzadko można spotkać gdzie¶ indziej. Np ze strony moich rodziców tak± najpopularniejsz± potraw± jest chyba zupa:
Czarnina [lub Czernina, ew. Czarna Polewka] - zupa przygotowana z krwi kaczki. [wiem, wiem odrzuca składnik, ale zapewniam jest pyszna] Zalewajka Gęsie pipki
Z kolei na ¶l±sku króluj±:
Rolada ¶l±ska, Kluski ¶l±skie, Modra kapusta, Makówki, i nie chciałbym skłamać ale tak ostatnio słyszałem, że Goł±bki i Krokiety też. Kreple, buchty [p±czki, kluski na parze] Krupniok [kaszanka] Żymlok Żur Wodzionka Karminadle [kotlety mielone] Popularne jest też serwowanie chleba ze smalcem i kiszonym ogórkiem Golonka i piwo
Evelyn - 14.04.2009 08:49
" />Ja też z woj. łódzkiego jestem. Z tego co wymieniłe¶ znana jest mi zalewajka i czarnina.A tak to nie wiem co u mnie w regionie króluje
korozja - 14.04.2009 10:58
" />nie znam: Modra kapusta, Makówki, Żymlok Wodzionka (może po prostu to się inaczej nazywa u nas)
co do chleba ze smalcem i golonki to ¶miem twierdzić, że to obecnie jest dobro ogólnopolskie
jestem znad morza, ale nie wiem czego mogliby¶cie nie znać wiem że górale maja co¶ takiego co się nazywa "duszonki". to się robi nad ogniskiem, w takim wielkim specjalnym garze.
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plprzeloty.htw.pl
|