ďťż
Mount Power
 
Picture

Pokrewne:

Cytat:

szczaw?





Mobika - 08.03.2009 11:03
" />Witam.
Mam nadzieję że wybrałam odpowiedni dział.
Spotkałam się kiedyś, dawno temu, gdy zaczynałam przygodę z chemią, z kwasem szczawiowym.
skoro jest to kwas, to musi obniżać pH..
I pytanie brzmi: dobrym sposobem będzie obniżanie pH tym kwasem?
Jeśli tak, jak szczaw powinien być przygotowany?
Nie zaszkodzi rybom?
Czy to w ogóle ma sens?

będę wdzięczna za odpowiedzi




shadow2525 - 08.03.2009 11:06
" />Wikipedia

Otrzymuje się go poprzez ogrzewanie mrówczanu sodu do ok. 400°C, w wyniku czego powstaje szczawian sodu, który następnie przeprowadza się w kwas szczawiowy za pomocą rozcieńczonego kwasu siarkowego. Inne metody to przepuszczenie dwutlenku węgla nad sodem lub potasem metalicznym w temp. 360°C, a także utlenienie glikolu etylowego lub utlenianie wielu innych związków organicznych (np. cukrów) kwasem azotowym. Kwas szczawiowy można także otrzymać w reakcji acetylenu z nadmanganianem potasu

A więc kwas szczawiowy nie ma nic wspólnego ze szczawiem;)



Maja_dm - 08.03.2009 11:14
" />O szczawiowym to szczerze nie słyszałem , ale solnym to obniżałem pH , bardzo dobra metoda .



shadow2525 - 08.03.2009 11:18
" />Tak zgadza się ale nie jest to proste i wymaga doświadczenia




Maja_dm - 08.03.2009 11:23
" />Dlatego mało komu ją polecam , bo jak by ktoś źle dobrał proporcje to bieda by była. Zazwyczaj polecam RO, przynajmniej bezpieczna metoda. Ale jak ktoś chce to mogę powiedzieć jak się robi to solnym.



Mobika - 08.03.2009 11:35
" />Dzięki wielkie za informację
Ja obniżam octowym, również polecam.
Kluczem do sukcesu są proporcje i odpowiednie wymieszanie.

Jeszcze raz dzięki za info ^^



pyszu18 - 09.03.2009 23:24
" />
">A więc kwas szczawiowy nie ma nic wspólnego ze szczawiem;)

tak samo kwas mrowkowy, czy jakis tam mrowczan nie ma nic wspolnego z mrowkami



olyvka - 09.03.2009 23:32
" />
">tak samo kwas mrowkowy, czy jakis tam mrowczan nie ma nic wspolnego z mrowkami

no to akurat ma cos wspólnego. Kwas mrówkowy HCOOH jest wytwarzany właśnie przez mrówki jak również przez pokrzywę oczywiscie nie w stężeniu takim jak w labolatorium ale ten sam kwas



pyszu18 - 09.03.2009 23:37
" />heh... a mi na chemii mowili zupelnie co innego... szkola klamie hehe



olyvka - 09.03.2009 23:44
" />tak jest to najprostrzy kwas organiczny.
tutaj masz o nim artykuł:
[url]
http://luskiewnik.strefa.pl/acidum_formicum.htm[/url]

zgłoś sprostowanie w szkole;p



pyszu18 - 09.03.2009 23:52
" />e tam. szkole juz zmienilem liceum teraz a co artykulu, przeczytalem tylko pierwszy akapit za bardzo mnie chemia nie interesuje i rzeczy z nia powiazane ( dla mnie to czarna magia... )
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • przeloty.htw.pl