Zacier Bimbrownia
blyszczyk - 17.06.2009 13:43
" />witam. dzis zrobilem bimbrownie ale mam problem z zacierem i tym jak stosowac CO2 . Mianowice nie znam stosunku wody , cukry , drozdzy , sody do butelki 1.5L. a wszedzie podaja inaczej ;/ I co do stosowania CO2... napowietrzac ??? w ktorym miejscu to zainstalowac? Bo nie chce pozbyc sie rybek POzdrawiam dziekuje:)
wielkopletw - 17.06.2009 13:45
" />1 litr wody 400g cukru 10g drożdży najlepsze proporcje ogólnie do rozprowadzania CO2 służą różnego rodzaju dyfuzory
blyszczyk - 17.06.2009 13:49
" />a w jakim mjejscu to zainstalowac?
wielkopletw - 17.06.2009 13:51
" />dyfuzor? tak żeby nie przeszkadzał, najlepiej żeby nie było go widać; możesz koło filtra rozpuszczone CO2 będzie się mieszać z wodą w całym akwa
blyszczyk - 17.06.2009 14:02
" />aaa ile sody???:)
wielkopletw - 17.06.2009 14:02
" />ja nie używam
mei - 17.06.2009 14:13
" />To ja podam przepis na zacier, który ja robię. Dostałam go od jednego z najmądrzejszych osobników z tego forum
pierwsza butelka 2L: 1cm drożdży (1/10 kostki) 2 szklanki cukru płaska łyżeczka sody pół butelki wody
druga butelka 2L: 1/2 - 3/4 wody
blyszczyk - 17.06.2009 14:15
" />hmm bo moj zacier jest juz gotowy no ale jest jakos dziwnie jasny ;/ powinien taki byc? dalem 10g drozdzy moze zamalo?
Grzesiek - 17.06.2009 14:18
" />a ja mam patent taki:
1kg cukru 2,5l wody 2 łyżeczki sody 1/4 kostki drożdży i zacier chodzi grubo ponad miesiąc
jano - 17.06.2009 14:19
" />ja kupuję gotowe wyroby firmy Polmos...
Grzesiek - 17.06.2009 14:20
" />jano lepsze własnej roboty najpierw roślinki skorzystają później ich właściciel
jano - 17.06.2009 14:21
" />nie lubię jak mi się drożdżami odbija
blyszczyk - 17.06.2009 14:24
" />chyba ma zly kolor . nie powinien byc ciemniejszy?
tomekleg - 17.06.2009 17:51
" />Troszkę z innej beczki ,żeby nie pisać kolejnego postu o Co2,zastanawiam się o tradycyjnej metodzie, a co myślicie o gotowych zestawach droższych i tych tańszych np. http://allegro.pl/item655534420_zestaw_ ... iltus.html czy ten zestaw z allegro się sprawdza? Jakie jest bezpieczeństwo w tradycyjnej metodzie, czy rybki się nie zatrują?czy jest do tego zaworek zmniejszający dozowanie Co2?
janusz - 22.06.2009 18:29
" />Mam pytanko po co ta soda skoro ona spowalnia reakcje.
ksys24 - 22.06.2009 18:44
" /> ">chyba ma zly kolor . nie powinien byc ciemniejszy? Ważna jest też temperatura samego zacieru. Jesli będzie za niska to nie dojdzie do rządanej reakcji.
jucha - 14.07.2009 20:07
" />soda spowalnia to prawda. ja robię bez sodki i jest genialnie.
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plprzeloty.htw.pl
|